Vad äter kaniner?

Kaniner brukar må bäst om de får en varierad kost som inte bara består av kaninmat från djuraffären utan också innehåller färska grönsaker och rikligt med hö.

Färskt vatten ska alltid finnas tillgängligt för kaninen. En vattenflaska är enklare att hålla ren än en vattenskål. Om din kanin inte verkar dricka tillräckligt, testa att lägga in grönsaker med högt vatteninnehåll och också låta dem ha rikligt med vattendroppar på sig.

kaniner kost

Varför är det så viktigt med hö?

Det kan kännas lockande att vara ”snäll” mot sin kanin och bara ge den smaskiga morötter och krispiga pellets, men kaniner behöver hö för sin hälsas skull och hö ska utgöra huvuddelen av deras kost (i volym). Hö ska alltid finnas tillgängligt för kaninen så att den kan tugga i sig det i lugn och ro när den känner för det.

Hö innehåller massor av fibrer som kaninens matsmältningssystem inte kan bryta ned och som därför går rakt igenom, och dessa fibrer är mycket viktiga för att kaninens hälsa och välmående. Hö är också något som kaninen sitter och tuggar på länge, vilket är ett naturligt beteende som den mår bra av att få utföra även i fångenskap, och som hjälper till att nöta ned kaninens tänder. (En kanins tänder växer precis som våra naglar och måste nötas ned för att inte bli för långa.) Hö bidrar inte med särskilt mycket kalorier, och tar tid att tugga i sig, så risken för att en kanin ska bli överviktig av hö är mycket låg.

Det finns många olika sorters hö som kan fungera bra. Unga kaniner brukar må bra av alfa-alfa hö. För äldre kan man till exempel ge havre-hö och timotej-hö. Alfa-alfa hö innehåller en förhållandevis stor mängd socker och protein och rekommenderas därför inte för vuxna kaniner.

Tips! Kaniner bajsar ofta samtidigt som de tuggar i sig hö, så om man vill uppmuntra kaninen att bajsa på en viss plats kan man med fördel lägga hö där.

Tips! Om du har möjlighet att förvara hö rätt finns det ofta pengar att spara på att köpa en större mängd direkt från en bonde istället för små påsar från djuraffären.

Grönsaker

Kaninen bör få färskt grönt varje dag. Ge små portioner som kaninen äter upp förhållandevis snabbt. Kaniner gillar många olika sorters grönsaker, men om man ger för mycket rotfrukter och andra energirika grönsaker kan energiinnehållet i kosten bli för högt, så ge gärna bladgrönsaker som bas och rotfrukter som godis då och då.

Exempel på populära blad:

  • Maskrosblad
  • Basilika
  • Dill
  • Mangold
  • Selleri
  • Klöver
  • Persilja
  • Vattenkrasse

Pellets

I djuraffärer (både online och offline) kan man köpa pellets som är utformade just för kaniner. Välj pellets av hög kvalité från en tillverkare med gott rykte. Kaninpellets ska ha gott om fibrer och inte särskilt mycket protein. (För kaninungar kan något högre proteininnehåll vara bra.)

Hur mycket pellets man ska ge sin kanin varierar mellan olika individer, så tillverkarens rekommendation ska ses som en tumregel som du kan behöva anpassa för att den ska passa just din kanin. Ålder, fysisk aktivitet och vad kaninen äter i övrigt är alla exempel på faktorer som spelar in.

Kaningodis

En hel del av det kaningodis som dyker upp i handeln är inte särskilt bra för kaniner och bör undvikas, bland annat finns det mycket kaningodis som innehåller alldeles för mycket fett. Vill man ge sin kanin kaningodis är det ofta bättre att satsa på en liten mumsbit av frukt eller bär, till exempel äpple, päron, banan eller hallon.

Kaniner är mycket känsliga mot kakao och ska inte ges kakaobönor, choklad, etc.