Rumsren kanin

Det går att träna kaninen så att den (nästan alltid) kissar och bajsar på en viss avsedd plats, precis som katter kan lära sig att gå på kattlåda.

Lådorna

kaninlådaBäst brukar det fungera om man införskaffar en eller flera platslådor med låga kanter som kaninen lätt kan kliva in i och som den får plats i med god marginal. Om kanterna är för höga kan man behöva skära upp en dörröppning åt kaninen.

Lägg ett tunt lager av lämpligt strömaterial på botten som kan suga upp vätska. (Det är ingen vits att lägga ett tjockt lager strömaterial för till skillnad från katter bryr sig inte kaniner om att gräva ned sin avföring.) Det finns att köpa i djuraffären, men kontrollera att det verkligen är lämpligt för just kaniner innan du köper. Kattsand som bildar klumpar är till exempel inte hälsosam för kaniner.

Locka med hö

Det är naturligt för en kanin att äta hö och bajsa samtidigt, så placera toalettlådan i direkt anslutning till hö så att den kan sitta i lådan och tugga på hö. Använd gärna en höhållare för att hänga upp höet så att det inte behöver ligga och bli smutsigt. Smartast är att placera höet så att kaninen måste ta sig in i lådan för att kunna nå det.

Börja med ett litet utrymme

När man håller på och tränar sin kanin att använda toalettlådan är det bäst att begränsa dess utrymme så att den alltid har nära till lådan. Får den hoppa omkring fritt i huset kommer den inte att gå till lådan utan den kommer att bajsa i det rum och på den plats den råkar befinna sig.

Man kan till exempel ställa kaninburen inne i en valphage för att ge kaninen ett område att skutta omkring på som är större än buren men ändå ganska litet.

När kaninen har lärt sig använda lådan inne i hagen kan du gradvis testa att låta dem besöka andra delar av hemmet. Om den får vara i flera rum, ha minst en låda per rum. Om det börjar bli många olyckor, återgå till ett tidigare stadium i träningen och låt kaninen vara i valphagen tills den har återetablerat sina goda vanor.

Lukt är en viktig signal

Om kaninen har kissat eller bajsat någonstans utanför lådan är det viktigt att städa noga, eftersom kvarvarande doft kan få kaninen att gå dit igen för att göra samma sak. Fördelen med detta beteende är att du kan utnyttja det för att styra kaninen till toalettlådan. När du hittar kiss eller bajs utanför lådan, flytta det till lådan för att skapa en doftmarkering där.

Tips

  • Räkna med att träningen kommer att ta tid och att det kommer att inträffa bakslag.
  • Det är ovanligt att kaniner blir 100% rumsrena.
  • Det händer lätt att kaninen råkar kissa på kanten av lådan eller sätta sig så att rumpan sticker ut medan den äter hö. Därför är det bra att ha en plastmatta under lådan.
  • Observera din kanin och lär dig dess signaler. Hur ser den ut precis innan den kissar/bajsar? Lyfter den på svansen? Trycker den ned bakdelen mot golvet? När du upptäcker vad som är på gång, flytta omedelbart kaninen till toalettlådan.
  • Om din kanin vägrar använda lådan och har valt ut en annan favoritplats att kissa och bajsa på, fundera på hur du kan jobba med detta istället för mot. Om kaninen till exempel har valt ut ett visst hörn av valphagen, sätt en låda där.
  • Om din kanin plötsligt börjar kissa och bajsa lite överallt kan det röra sig om revirmarkeringar. Är man inte kaninodlare är det en god idé att låta veterinären sterilisera kaninen för att minska risken för den här typen av beteende. Helst ska steriliseringen ske innan kaninen börjar ägna sig åt dessa saker, eftersom det kan bli ett vanebeteende om det får pågå.